Jei miltuose atsirado vabalų, turėtumėte žinoti, ar jie nėra pavojingi žmonių sveikatai.
Miltuose yra vabalų – ką daryti / nuotr. depositphotos.com
Beveik kiekvienuose namuose pas bet kurią šeimininkę nuolat laikomi kepimui skirti miltai. Tačiau į jį gali patekti vabzdžių, o tai bus labai nemaloni akimirka. Ką daryti, jei miltuose vis dėlto atsirado vabalų, ir kaip jų atsikratyti – papasakosime šioje medžiagoje.
Anksčiau rašėme, kaip laikyti miltus, kad į juos nepatektų kenkėjų.
Kodėl vabzdžiai patenka į miltus – paprastas paaiškinimas
Jei miltuose ar kituose grūduose randate sgusių vabalų ar kandžių, greičiausiai jų kiaušinėlių jau buvo maisto produkte jo pirkimo metu. Vabalai ten pradeda gyventi dėl elementaraus paprastų maisto produktų laikymo ar gabenimo taisyklių nesilaikymo, taip pat dėl jų pakuotės.
Miltuose esantys vabalai – ar galima juos naudoti?
Susiklosčius aplinkybėms, kad miltuose radote „staigmeną” – vabzdžių, kyla logiškas ir svarbus klausimas, ar miltuose esantys vabzdžiai yra pavojingi žmonėms. Atsakymas paprastas ir gana vienareikšmis: šie vabzdžiai ėda ir gadina namuose esančias maisto atsargas.
Atitinkamai jų gyvybinės veiklos produktai, kurie vėliau lieka miltuose, patekę į žmogaus organizmą vartojant maistą, gali sukelti įvairius virškinimo trakto sutrikimus ir stiprias alergines reakcijas. Vadinasi, jei miltuose taip atsirado vabzdžių, ar galima juos valgyti tokiu pavidalu – tikrai ne, nebent tam tikromis sąlygomis su jais atliksite tam tikrus veiksmus.
Miltuose esantys vabalai – kaip jų atsikratyti
Papasakosime, ką daryti, jei į miltus pateko vabalų. Pirmiausia reikia įvertinti produkto „nugalėjimo” nuo vabzdžių laipsnį: jei miltuose yra daug vabalų, tokiu atveju nieko negalima padaryti ir juos teks išmesti. Tokio produkto vartoti nerekomenduojama. Priešingu atveju, jei vabalų yra nedaug, yra geras būdas išvalyti miltus nuo vabzdžių. Miltus galite bandyti „gelbėti” savo rizika:
- Išvalykite „užkrėstus” miltus nuo visų sgusių vabalų.
- Tuomet produktą reikia kruopščiai persijoti ir surinkti rankomis.
- Svarbu miltus apdoroti temperatūriniu būdu: galima kelias dienas užšaldyti šaldiklyje arba pašildyti orkaitėje (pakanka pusvalandžio maždaug 50 laipsnių temperatūroje).
Kad po apdorojimo produktuose vėl nepasirodytų vabalų, juos reikia laikyti sandariuose stikliniuose, plastikiniuose ar skardiniuose induose.