Įdomūs faktai apie portveiną: kaip teisingai gerti kilnųjį gėrimą

Portveinas, spirituotas portugališkas vynas, turėtų būti geriamas ypatingu būdu, kad visiškai atsiskleistų taurusis gėrimo skonis.

Kaip tinkamai gerti portveiną / nuotr. depositphotos.com

Portveinas – tai iš Portugalijos kilęs spirituotas vynas, kuris specialiai brandinamas statinėse. Kuo jaunesnis portveinas, tuo mažesnė jo kaina ir paprastesnės jo vartojimo taisyklės. Mes papasakos, kuo ypatingas šis gėrimas ir kaip tinkamai jį gerti, kad jo skonis būtų kuo geresnis.

Kaip tinkamai gerti portveiną

Portveinas, kaip ir bet kuris kitas vynas, ant stalo turėtų būti patiekiamas lengvai. atšaldytas. Atkimšus butelį nerekomenduojama jo vėl užsukti, nes tai sugadins gėrimo skonį.

Portveinas maža kainakategorijos gali turėti aštrų kvapą. Rekomenduojama jį atšaldyti labiau nei kitas rūšis – tai sušvelnins stiprų gėrimo aromatą ir skonį, ir jį bus maloniau gerti. Kitos veislės turėtų būti atšaldytos maždaug iki 15-18°.

Portveinas geriamas nuo taurės tulpės formos stiklinės, o stiklinė pripildyta ne daugiau kaip iki pusės. Manoma, kad tokia stiklinė geriausiai atskleidžia gėrimo skonį.

Geriausia užkandžiai portveinui – šokoladas, sūris su pelėsiu, riešutai, džiovinti vaisiai, liesa mėsa.

Įdomūs faktai apie portveiną

  • Portveino stiprumas yra maždaug 18-23°.
  • Alkoholio pavadinimas kilęs iš Portugalijos Porto miesto, per kurį anksčiau buvo eksportuojamas šis gėrimas.
  • Pagal Europos Sąjungos reglamentus „portveinu” gali būti vadinamas tik gėrimas, pagamintas iš vynuogių, augančių Duero upės slėnyje Portugalijoje.
  • Fermentacijos procesas trunka vos kelias dienas, po to, siekiant sustabdyti rūgimą, įpilama alkoholio. Gėrimą galima brandinti iki 40 metų, nors dažniau parduodamas 6 metų amžiaus.
  • Portveinas gali atrodyti apgaulingai švelnus, tačiau jis gali greitai sukelti apsvaigimą. Kad to išvengtumėte, jį reikėtų gerti mažais gurkšneliais ir užkandžiauti.
  • Portveino gamintojai labai kruopščiai rūpinasi šio gėrimo gamyba. Svarbu net ąžuolo, iš kurio pagamintos vyno statinės, kilmės šalis.
  • Nepaisant to, kad portveinas yra brangus ir elitinis gėrimas, sovietiniais metais šiuo pavadinimu dažniausiai buvo pardavinėjamas pigus vynas su pridėtu cukrumi ir dažikliais.
  • Dauguma portveino rūšių yra raudonieji vynai, o baltosios rūšys laikomos labai retomis ir brangiomis. Jie turėtų būti labiau atšaldyti.
  • Iš portveino galima pasigaminti kokteilį, į vyną įdėjus apelsino skiltelę, mėtos šakelę ir ledo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla