Net patyrę virėjai kartais daro klaidų, kurios sugadina šį populiarų garnyrą.
Kaip ir kiek virti bulves bulvių košei ar salotoms: naudingi patarimai / nuotrauka depositphotos.com
Virtos bulvės – populiarus garnyras, radęs savo vietą daugelyje pasaulio virtuvių. Mes pasakoja, kaip teisingai išvirti bulves.
Kaip teisingai išvirti bulves bulvytėje
Šiam receptui geriau rinktis vienodo dydžio tos pačios veislės bulves. Bulves reikia kruopščiai nuplauti.
Naudokite puodą storu dugnu su tiek vandens, kad jis visiškai apsemtų bulves.
Išvirusius bulvių gumbus nusiųskite į vandenį. Išimtis – jaunos bulvės, kurias galima virti šaltame vandenyje.
Vėl užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą ir pašalinkite susidariusias putas. Virimas truks 20-30 minučių. Ar bulvės išvirė, galite patikrinti dantų krapštuku arba šakute.
Kad verdant bulvės neišvirtų, į puodą įberkite šaukštelį valgomosios druskos.
Bulvių košė
Bulvės turi būti nuluptos nuo odelės, kruopščiai nuplautos ir supjaustytos vidutinio dydžio gabalėliais. Jau supjaustytas bulves reikia užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos ir virti ant didžiausios ugnies, kol užvirs. Tada ugnį galima sumažinti iki vidutinės. Kiek laiko reikės virti bulvių košę, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant dydį ir veislę. Nusunkite visą vandenį ir sutrinkite bulves trintuvu.
Kaip ir kiek virti bulves bulvių košei ar salotoms: naudingi patarimai / nuotr. depositphotos.com
Puikios bulvės salotoms
Virtos bulvės dedamos į daugelį populiarių salotų, įskaitant alyvuogių ir vynuogių. Tačiau ne visi žino, kaip išvirti bulves salotoms, kad jos nesubyrėtų ir išlaikytų kubo formą.
Salotoms patariama virti sveikas ir nuluptas bulves – kaip nurodyta aukščiau pateiktame recepte. Šiuo atveju akučių galima neišpjauti, nes jas bus lengviau išimti valant jau išvirtas bulves. Taip pat šiuo atveju nereikėtų tikrinti, ar bulvės paruoštos, naudojant peilį ar šakutę. Tai sutrikdys bulvių struktūrą ir bus sunkiau pagaminti tobulus kubelius.
Jei reikia, išvirtas bulves galima 1-2 minutes šiek tiek padžiovinti sausoje keptuvėje. Nelaikykite jų per ilgai – gali sudegti.
Ko nedaryti verdant bulves
Net patyrę virėjai kartais daro klaidų, dėl kurių bulvės būna neryškios, o bulvių košė atrodo kaip lipni masė be skonio. Tai nestebina, nes yra daug subtilybių, kaip tinkamai virti bulves.
Kalta gali būti ir netinkama bulvių veislė. Geriau rinktis krakmolingesnes, minkštas ir akytos struktūros bulves.
Kita populiari problema – bulvės nulupamos ir paliekamos vandenyje laukti, kol išvirs. Kuo ilgiau bulvė „mirksta”, tuo mažiau skonio ir naudos ji turi. Jei vis dėlto reikia bulves paruošti iš anksto, palikite gumbus vandenyje sveikus.
Nepraleiskite momento, kai verdant bulves reikia pasūdyti. Nepamirškite tai padaryti pradžioje. Jei bulves pasūdysite virimo pabaigoje, jos bus sūrios iš šonų, bet viduje vis tiek neryškios.
Naudingi patarimai
Verdant bulves, yra keletas gudrybių, kaip išvengti odelės įtrūkimų: gausiai pasūdykite vandenį, kuriame verdate bulves (1 šaukštelis vienam litrui vandens), arba lengvai pradurkite odelę dantų krapštuku prieš įmesdami gumbus į vandenį.
Kaip geriausia virti bulves – su apvalkalu ar be jo – priklauso nuo to, kaip planuojate jas patiekti, ir nuo šakniavaisių būklės. Verdant su lupena galima išsaugoti kuo daugiau naudingųjų bulvių savybių, tačiau ruošiant bulvių košę patogiau jas pirmiausia nulupti ir supjaustyti. Kita sitija – jei bulvės yra sudygusios ir vietomis žalios. Tuomet jas reikėtų virti tik nuluptas.
Pjaustydami salotas galite pasinaudoti peilio sudrėkinimo šaltu vandeniu gudrybe. Šis paprastas triukas padės supjaustyti bulves vienodais kubeliais.
Jei išvirėte didelį kiekį bulvių, reikia visiškai nusunkti vandenį ir atvėsusį puodą padėti į šaltą vietą – tai gali būti balkonas, rūsys arba šaldytuvas. Tuomet lupant ir pjaustant virtas bulves, jos neišsiskirs.
O medinis šaukštas padės bulvių košę paversti minkšta ir švelnia bulvių koše. Kad pasiektumėte geriausių rezultatų, porą minučių pakaitinkite bulves su pienu ir sviestu ir pastebėsite, kad tekstūra pagerėjo.
Na, o prieskoniai gali padėti paįvairinti bulvių skonį. Yra daugybė variantų, ką dėti į vandenį verdant bulves. Pabandykite įdėti skiltelę česnako, šakelę rozmarino, petražolių ar baziliko lapelių. Nepamirškite juodųjų pipirų, kmynų, kalendros.