Daugeliui šeimininkių kepimo skardos valymas yra užduotis su žvaigždute. Ne visada pavyksta pašalinti riebalus ir nuospaudas įprasta kempine. Tokiu atveju kantrybė ir pora gerų patarimų ne pro šalį.
Kepimo skardą galima valyti įprastomis indų plovimo priemonėmis / nuotr. depositphotos.com
Kiekviena šeimininkė žino, kad sunkiausia virtuvėje yra palaikyti puikią viryklės būklę. Ir jei dujinį paviršių galima išvalyti per 15 minučių, tai su kepimui ir kepimui skirtais padėklais ir formomis viskas kur kas sudėtingiau.
Kaip iš kepimo skardos pašalinti užsistovėjusius riebalus
Jei nežinote, kaip išvalyti orkaitės skardą, pradėkite nuo paprasčiausio ir prieinamiausio būdo. Išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Sudrėkinkite ją ir gausiai pabarstykite valgomąja soda. Įpilkite šiek tiek indų ploviklio. Sumaišykite ploviklį su reaguojančia soda ir palikite kepimo skardą 30-40 minučių. Išplaukite kepimo skardą tekančiu vandeniu.
Kepimo skardą taip pat galite išvalyti ją užvirindami. Įdėkite nešvarią kepimo skardą į orkaitę. Į ją įpilkite du puodelius vandens ir šiek tiek indų ploviklio. Įjunkite 100 laipsnių temperatūros orkaitę ir palikite ją 25-30 minučių. Per tą laiką nuo kepimo skardos paviršiaus nubėgs riebalai, kuriuos galėsite lengvai nuplauti po čiaupu.
Kepimo skardą namuose taip pat galite išvalyti citrinos rūgštimi. Padėkite kepimo skardą ant stalo. Sudrėkinkite kempine ir gausiai apipurkškite citrinos rūgštimi. Palikite 30-40 minučių ir tada metaline kempine nuplaukite po tekančiu vandeniu.
Kepimo skardą nuo užsistovėjusių suodžių galite išvalyti paprastu skalbimo muilu. Muilą sutarkuokite ant trintuvės. Sudėkite jį ant kepimo skardos, užpilkite keliomis stiklinėmis verdančio vandens ir palikite, kol tirpalas visiškai atvės. Esant stipriam užterštumui, padėklą su skalbimo muilu galima kaitinti. Tam įjunkite 120-150 laipsnių temperatūros orkaitę ir palikite padėkliuką su muilu joje 30-40 minučių.
Kepimo skardą nuo suodžių galite išvalyti bet kokiomis plovimo priemonėmis, skirtomis viryklėms plauti. Jei naudosite aerozolinį viryklių valiklį, jūsų kepimo skardelė spindės kaip nauja. Jei po ranka neturite jokio parduotuvėje pirkto ploviklio, kepimo skardą galite išvalyti naudodami sodą ir actą. Norėdami tai padaryti, išimkite kepimo skardą iš orkaitės, gausiai pabarstykite ją valgomąja soda ir užgesinkite soda su actu. Dėl sodos ir acto įvyks reakcija, dėl kurios nuo kepimo skardos paviršiaus pradės atsiskirti nuodėguliai. Palikite kepimo skardą su tirpalu 30 minučių, tada nuplaukite ją po tekančiu vandeniu.
Kaip išvalyti aliuminio kepimo skardą nuo anglių nuosėdų
Tokių kepimo skardų plovimo sunkumas yra tas, kad šiuo atveju negalima naudoti rūgšties. Actas, citrina, citrinos rūgštis pažeis aliuminio skardos paviršių.
Lengviausias būdas išvalyti aliuminio kepimo skardą – užpilti ją verdančiu vandeniu ir į vandenį įpilti indų ploviklio. Jei nešvarumai per dideli, įpilkite į skardą 2-3 puodelius vandens, įpilkite ploviklio ir įdėkite skardą į 130-140 laipsnių įkaitintą orkaitę 30 minučių.
Aliuminio kepimo skardą taip pat galima išvalyti naudojant kavos tirščius. Ant kepimo skardos užberkite kavos tirščių ir palikite 30 minučių, tada kempine nuplaukite skardą po tekančiu vandeniu. Kavos tirščiai veiks kaip šveitiklis ir riebalai lengvai nusivalys.
Aliuminines kepimo skardas taip pat galima valyti amoniaku, užtepant jo vatos tamponu arba kempine.
Aliuminio kepimo skardai nuo suodžių valyti nenaudokite peilio. Taip pat nenaudokite metalinių šepečių ir kempinių. Taip elgdamiesi pažeisite viršutinį skardos sluoksnį.
Kaip išvalyti emaliuotą kepimo skardą nuo suodžių
Emaliuotą kepimo skardą galima valyti muilo tirpalu. Įprastą skalbiamąjį muilą sutarkuokite ant trintuvo. Sudėkite muilą ant kepimo skardos ir užpilkite trimis puodeliais verdančio vandens. Jei užterštumas nėra per stiprus, tiesiog palikite kepimo skardą ant stalo, kol muilo tirpalas atvės. Jei muilo sluoksnis labai didelis – įdėkite kepimo skardą į orkaitę ir palikite ją 30-40 minučių 100 laipsnių temperatūroje.
Emaliuotą kepimo skardą taip pat galite išvalyti valgomąja soda. Tiesiog pabarstykite kepimo skardą valgomąja soda, įpilkite kelis šaukštus vandens, kad susidarytų košelė. Po 20-30 minučių kempine nuplaukite padėklą po tekančiu vandeniu.
Atkreipkite dėmesį, kad emaliuotos kepimo skardos nereikėtų pernelyg kruopščiai šveisti metaline kempine, kitaip ją tik subraižysite.
Kaip valyti kepimo formą
Kepimo formos būna kelių rūšių: metalinės, stiklinės ir silikoninės.
Minkštas silikonines formas lengviausia valyti įprastomis indų plovimo priemonėmis. Įdėkite formą į gilų dubenį ar puodą, įpilkite ploviklio ir užpilkite verdančiu vandeniu taip, kad vanduo visiškai apsemtų formą. Palikite formą tirpale, kol vanduo visiškai atvės.
Metalines kepimo formas galima valyti valgomąja soda. Patepkite formą sodos ir vandens tirpalu ir palikite 30-40 minučių. Jei nešvarumai labai stiprūs, įpilkite kelis šaukštus indų ploviklio.
Stiklinę kepimo formą galima valyti sodos ir indų ploviklio tirpalu. Įpilkite ploviklio į formą, suberkite sodą ir gerai išmaišykite. Ištepkite formą tirpalu ir palikite ją 30 minučių, tada nuplaukite formą po tekančiu vandeniu. Esant stipriam užterštumui, procedūrą pakartokite arba formą su tirpalu 20-30 minučių pašaukite į orkaitę 120-140 laipsnių Celsijaus temperatūroje.