Atskleiskite kalėdinės kūties magiją, dėl kurios ši košė tokia skani.
Kaip virti kviečius kutijai be mirkymo / Mes koliažas, depositphotos.com nuotr.
Netrukus mūsų piliečiai švęs žiemos šventes, kurioms tradiciškai būtinai ruošiama kalėdinė kučia. Kvepianti maistinga košė simbolizuoja ryšį su protėviais ir mūsų žemės turtus. Ir nors bendras patiekalo receptas gerai žinomas, būtent nisai daro jį tokį gardų.
Papasakosime, kaip virti kutį, kurio recepto prašys visi giminaičiai. Prisiminkite iš mūsų protėvių atkeliavusias ilgametes gaminimo tradicijas.
Kaip virti kviečių kutį
Kviečiai yra pagrindinė ritinės košės sudedamoji dalis. Nors šiais laikais kutya gaminama iš sorų, perlinių kruopų, bulguro ir net ryžių.
Mūsų protėviai kutyai naudojo neapdorotus neperdirbtus kviečius, kurie buvo rankomis malami iš pelų. Tuomet grūdai turėjo būti nuplauti ir kelias valandas mirkyti.arba geriau – per naktį. Kviečiai virti 4-5 valandas ant silpnos ugnies. Virimui reikėjo imti gryniausią šaltinio vandenį.
Kiek laiko virti kviečius priklauso nuo veislės. Šiuo metu parduotuvėse parduodamos maltos ir garuose virtos kruopos, kurios verdamos nuo 20 iki 60 minučių. Paprastai virimo laikas nurodomas ant pakuotės. Virimo metu Druska kviečius, kai jie bus pusiau išvirę.
Iš virtų kruopų nusunkite vandenį (jei jo liko po virimo) ir palikite atvėsti. Jei kutį gaminate ne Kūčių vakarą, o Kalėdų dieną, kai baigiasi pasninkas, galite įdėti sviesto.
Kaip pasigaminti aguonas kutjai
Gaminant aguonas taip pat yra keletas paslapčių. Labai svarbu, kad grūdai būtų švieži – kitaip jie bus kartūs. Aguonų sėklos taip pat turi būti mirkyti verdančiame vandenyje bent 2-3 valandas arba per naktį, kad suminkštėtų. Tada grūdai sumalti į minkštimą bet kokiu patogiu būdu – trintuvu, blenderiu, kavos malūnėliu ar mėsmale. Jei mišinys per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens.
Tarkuotos aguonos pagardinti medumi ir, jei reikia, praskieskite vandeniu. Tuomet jo galima dėti į košę.
Mac Jums nereikia mirkyti ar maltiJei norite supaprastinti receptą. Tokiu atveju grūdus suberkite į karštus, ką tik išvirtus kviečius.
Ko dar pridėti į kutį
Patiekalo gaminimo tradicijos skirtinguose regionuose skiriasi. Daugelyje regionų kutya ruošiama su kuzvaru – atvėsintu gėrimu, kuriuo užpilamas paruoštas patiekalas. Kad gėrimas būtų turtingaspridėkite džiovintų vaisių, sultenių, uogų ir prieskonių.
Priedai į kutį gali būti tokie:
- riešutai – graikiniai riešutai, migdolai, lazdyno riešutai;
- džiovinti vaisiai – sultenės, abrikosai, džiovintos slyvos;
- džiovintos uogos;
- cukruoti vaisiai;
- citrusiniai vaisiai;
- prieskoniai – cinamonas, vanilė, kardamonas.
Mėgstamus ingredientus sumaišykite su kviečiais, aguonomis ir medumi. Pripildykite lėkštę kutais ir patiekite ant šventinio stalo. Paruoštą kutiją galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 3 dienas.