Papasakosime, kaip išsirinkti silkę parduotuvėje ar turguje ir į ką atkreipti dėmesį, kad išvengtumėte blogų pasekmių.
Kaip išsirinkti skanią silkę / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com
Retai kuri šventė gali apsieiti be silkės – tiek kaip užkandžio, tiek kaip daugelio mėgstamos „šubos”. Kad nesugadintumėte šventės ir išvengtumėte blogų pasekmių, verta atsakingai žiūrėti į silkės pasirinkimą: rinkitės ne tik skanią, bet ir šviežią. Žuvies kokybę galite nustatyti jos neragavę – pagal išvaizdą. Kokia turėtų būti silkė vakuume ir pagal svorį – papasakosime toliau.
Kaip išsirinkti tinkamą silkę
Silkes galite pirkti iš statinės arba vakuumines. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į jos išvaizdą:
- šviežia žuvis turi storą nugarą, plokščią skerdeną ir tamsiai raudonos spalvos žiaunas;
- paviršius yra tvirtas ir nepažeistas;
- mėsa – elastinga ir išlaikanti formą, paspaudus ją, ji turėtų grįžti į pradinę formą, jei taip neatsitinka, vadinasi, silkė yra pernokusi arba visai netinkama valgyti;
- žuvies akys yra aiškios ir neįdubusios;
- svoris – nuo 400 g.
Jei perkate silkę vakuume:
- žiūrėkite į etiketę – joje turi būti tik žuvis, druska ir prieskoniai, jokių konservantų;
- Atkreipkite dėmesį į galiojimo datą;
- pakuotė turi būti nepažeista – geriau nepirkti žuvies, kurios pakuotė pažeista ar išpūsta.
Nevartokite silkės su geltonomis dėmėmis ar baltais žvynais, jei yra nemalonaus rūgštaus kvapo, jei žvynai lipnūs ar labai slidūs.
Beje, apibrėžimas, kad gera silkė turi raudonos spalvos akis, nėra teisingas. Greičiausiai tokia žuvis paprasčiausiai ilgą laiką buvo sūdyta, todėl gali būti persūdyta.
Tai, kad silkė yra labai sūri, rodo ir jos išvaizda – ji atrodys dar elastingesnė ir tankesnė.
Dar vienas patarimas: Pirkite visą žuvį ir išardykite ją patys. Žinoma, patogiau pirkti jau paruoštą filė (konservus), tačiau juos gaminant naudojami įvairūs tirpalai, priedai, konservantai – visa tai leidžia pagreitinti sūdymą ir silkės laikymą bei pailginti laikymo laiką, tačiau turi neigiamą poveikį sveikatai. Jei nuspręsite vartoti konservus, atkreipkite dėmesį į pakuotės datą – kuo ji šviežesnė, tuo geriau, ir į viduje esančius gabalėlius – jie turi būti vienodo dydžio ir tvarkingai išdėstyti.
Anksčiau pasakojome, kaip atskirti tikrą grietinę nuo netikros – į ką atkreipti dėmesį.