Kiek valandų reikėtų virti šaltibarščius, kad sukietėtų savaime.
Kiek reikia virti šaltibarščių / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com
Teisingas kolodetsas yra tas, kuris verdamas be želatinos. Žinoma, pasitaiko, kad net ir pagal visas taisykles išvirtas patiekalas ne visada gerai užšąla. Bet želatinos, jei ką, visada turėsite laiko pridėti – pabandykime gaminti be jos. Papasakosime, kiek laiko virti šaltibarščius iš vištienos, kiaulienos, jautienos ar mėsos mišinio, kad jie sukietėtų savaime.
Kiek laiko virti šaltibarščius iš skirtingos mėsos
Paprastai šaltibarščiai verdami 4-7 valandas. Virimo laikas priklauso nuo mėsos, iš kurios jis gaminamas, rūšies. Vištiena ir kalakutiena išverda greičiau, kiauliena – ilgiau, jautiena – dar ilgiau. Bet kuriuo atveju reikia prisitaikyti prie to, kad šis procesas nėra greitas ir jo pagreitinti negalima, antraip sugadinsite patiekalą.
Taigi, supraskime, kiek laiko užtrunka išvirti šaltibarščius, nededant į juos želatinos:
- Kiek laiko reikia virti vištienos drebučius be želatinos
Iš vištienos (naminio gaidžio), kalakuto, anties ir žąsies šaltibarščius reikia virti apie 4 valandas. Atkreipkite dėmesį, kad vištų šaltibarščiams geriau imti gaidį arba pridėti jo į patiekalą – priešingu atveju šaltibarščiai gali blogai sušalti.
- Kiek laiko virti kiaulienos kumpio šaltieną
Iš kiaulienos šaltibarščiai verdami ilgiau – apie 5-6 valandas. Kiaulienos ausys turėtų būti verdamos 2,5-3 valandas.
- Kiek laiko virti jautienos šaltibarščius
Jautieną galima virti šiek tiek ilgiau, tačiau paprastai jautienos šaltibarščiai verdami apie 6 valandas.
- Kiek laiko virti kiaulienos ir vištienos drebučius
Jei ruošiate mišrų kolodietą – pavyzdžiui, iš kiaulienos ir vištienos, jį taip pat reikėtų virti 6 valandas, kol kiauliena išvirs. Beje, įgudusios šeimininkės į kiaulienos šaltieną stengiasi įdėti gaidį – manoma, kad taip patiekalas geriau sukietėja.
- Kiek laiko virti kolūkius slėginiame puode
Jei norite pagreitinti procesą, kolodetus galite dėti virti į slėginę viryklę, virimo laikas bus nuo 1 iki 3 valandų.
Naudodami greitpuodį, būtinai laikykitės saugos priemonių.
Geriausias patarimas: Šaltibarščių tinkamumą labai lengva nustatyti pagal mėsą – ji turi lengvai atsiskirti nuo kaulų. Kuo ilgiau ji bus kepama, tuo sodresnio skonio bus ir geriau sukietės.
Ir dar keletas patarimų, kaip gaminti kolūkius:
- kad sultinys išliktų skaidrus, mėsą virkite ant mažiausios ugnies – taip, kad ji vos užvirtų ir virtų po dangčiu;
- mėsa turi būti visiškai apsemta vandeniu, kad nereikėtų papildyti vandens, kai jis išvirs;
- Išvirę būtinai nuplaukite visas putas.
Jei abejojate, ar želė sukietės, atlikite šiuos veiksmus: Į lėkštę supilkite nedidelį kiekį sultinio, leiskite jam atvėsti ir kuriam laikui padėkite į šaldytuvą. Jei cholodetai sukietėja, viskas gerai ir galima pilti į lėkštes.
Anksčiau papasakojome, kaip geriausiai užvirinti šaltą vandenį, kad jis sukietėtų.