Vienas iš populiariausių žiemos patiekalų, puikiai tinkančių prie bulvių ar košės, yra traškūs ir aromatingi rauginti kopūstai.
Jei vis dar abejojate, ar į raugintus kopūstus reikia dėti cukraus, vadinasi, tiesiog niekada neragavote šio skanėsto / nuotr. depositphotos.com
Prasidėjus šaltiems orams daugelis žmonių nori valgyti daugiau daržovių, tačiau agurkų ir pomidorų kainos dėl sezoniškumo „šokteli” į viršų, tačiau kopūstai nėra tokie brangūs. Štai kodėl patyrusios šeimininkės raugina kopūstus, nes šį užkandį galima labai greitai ir lengvai paruošti, be to, tam nereikia daug pinigų.
Šiame straipsnyje sužinosite, ko dėti į raugintus kopūstus, kad jie būtų sultingi ir traškūs, taip pat ar reikia raugintuose kopūstuose rauginti varnalėšų. Pasirodo, ne visi prieskoniai ir papildomi ingredientai sėkmingai paryškins kopūstų skonį, yra tokių „priedų”, kurie visiškai sugadins užkandį.
Avietės – dėti į kopūstus ar ne
Pats raugerškis yra kartaus skonio, kuris mažai kam patinka. Tačiau jei į kopūstus įbersite uogų, užkandis pasirodys labai neįprastas ir patiks tiems, kurie mėgsta šiek tiek aštrumo ir pikantiškumo.
Rauginti kopūstai su varnalėšomis, ko jums reikia:
- 3 kg kopūstų,
- 3 morkos,
- 150-200 g gervuogių,
- 2 žali obuoliai,
- 3 šaukštai druskos.
Susmulkinkite kopūstus, sutarkuokite morkas ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius. Nuimkite varnalėšų uogų uodegėles. Kopūstus gerai pabarstykite druska. Tuomet paimkite tinkamo dydžio stiklainį ir įspauskite į jį kopūstus ir morkas, pakaitomis sluoksniuodami uogas ir gražgarstes. Vandens ar sūrymo įpilti nereikia. Paslaptis ta, kad kopūstai turi būti stipriai suspausti, tada jie išleis sultis ir jų pakaks fermentacijos procesui pradėti. Tokie rauginti kopūstai stiklainyje be sūrymo laikomi šaldytuve arba vėsioje vietoje, kartkartėmis kopūstus reikia pradurti mediniu iešmeliu, patekusiu į stiklainio dugną.
Manoma, kad teisingiausias raugintų kopūstų receptas yra versija be vandens / nuotr. depositphotos.com
Raugintų kopūstų receptas greitam virimui
Jei nemėgstate prieskonių, o rauginti kopūstai stiklainyje be sūrymo, kaip jums atrodo, turėtų būti saldūs, verta išbandyti kitą receptą. Jei vis dar abejojate, ar į raugintus kopūstus reikia dėti cukraus, vadinasi, tiesiog niekada neragavote šio skanėsto. Rauginti kopūstai kaip pas močiutę – tai skonis, kurio niekada nepamiršite.
Rauginti kopūstai stiklainyje su cukrumi, gaunasi labai traškūs ir greitai išverdami. Šiam receptui reikės:
- 2 kg kopūstų,
- 2 morkos,
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai cukraus,
- druskos pagal skonį.
Paruošimas neužima daug laiko: susmulkinkite kopūstus, sutarkuokite morkas ir sandariai sugrūskite daržoves į stiklainį, užpilkite jas cukrumi ir druska. Po to kopūstus uždengti, periodiškai visą stiklainio turinį pradurti iešmeliu arba peiliu.
Raugintų kopūstų su vandeniu receptas
Manoma, kad teisingiausias raugintų kopūstų receptas yra variantas be vandens. Tačiau yra ir kitas kopūstų virimo receptas. Jis tinka seniems kopūstams, kurie gali duoti per mažai sulčių, todėl patamsėja ir nerūgsta. Daugelis žmonių nežino, kokių prieskonių galima dėti į raugintus kopūstus, todėl daro eksperimentus ir gauna bjaurų užkandį. Vadovaukitės jau patikrintais receptais, atsisakykite nereikalingų priedų.
Raugintų kopūstų su vandeniu receptas – ko jums reikia:
- Maždaug 2 – 2,5 kg kopūstų,
- 2-3 vidutinio dydžio morkų,
- šiek tiek raudonėlio pipirų ir krapų sėklų.
Norėdami paruošti sūrymą, litre vandens ištirpinkite 3 šaukštus cukraus ir 2 šaukštus cukraus, gautą sūrymą užvirinkite ir būtinai atvėsinkite. Tada susmulkinkite kopūstus ir morkas, sandariai „įdarykite” juos į stiklainį, užpilkite prieskoniais. Po to kopūstus užpilkite šaltu sūrymu ir palaukite 2-3 dienas. Stiklainio kaklelį reikėtų uždengti marle, o patį indą geriau įdėti į dubenį ar dubenėlį, kad vanduo, kuris rauginimo metu pradės tekėti, nesuteptų visko aplinkui.
Taip pat papasakokite mums, kas negali valgyti raugintų kopūstų. Šis užkandis pavojingas žmonėms, turintiems virškinimo trakto problemų. Be to, dėl per didelio druskos kiekio kopūstuose organizme gali kauptis skysčiai, dėl to jis patinsta ir gali smarkiai pakilti kraujospūdis.
Priminsime, kad anksčiau Mes jau pasakojo, kaip nemokamai apšildyti kambarį be elektros ir dujų.