Ankštinėse daržovėse gausu vitaminų ir mineralų, todėl jos naudingos organizmui. Jos ypač tinka vegetarams kaip mėsos pakaitalas.
Kokie ankštiniai augalai yra naudingiausi – skaitykite ir mokykitės / nuotr. depositphotos.com
Žirniai ir pupelės priklauso ankštinių augalų genčiai, yra įvairių šių augalų veislių. Dėl savo sudėties jie gali atnešti naudos žmogaus organizmui, o kai kuriais atvejais ir pakenkti.
Taigi šiandien papasakosime, kuo žmogui naudingi žirniai ir kodėl reikia valgyti pupeles.
O anksčiau jau dalijomės informacija apie mikrožalumynų naudingumą ir įvardijome patikrintus būdus, kaip juos auginti namuose.
Žirniai – nauda organizmui
Bet kokio pavidalo žirniai padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių, nes pasižymi choleretiniu, vidurius laisvinančiu ir diuretiniu poveikiu. Žirniai naudingi žmogui, turinčiam problemų su inkstais, kepenimis, širdimi, taip pat hipertenzija sergantiems žmonėms.
Žirniai gerai veikia žarnyną / nuotr. depositphotos.com
Į žirnių sudėtį įeina šios medžiagos:
- B grupės vitaminų, taip pat E, PP, A, H;
- angliavandeniai;
- riebalų rūgštys;
- maistinės skaidulos;
- makroelementų, tokių kaip fosforas, kalcis, natris, kalis, magnis, chloras ir siera;
- mikroelementai, t. y. jodas, varis, geležis, cinkas, manganas.
Jei norite sužinoti, kaip žirniai veikia žarnyną, tai dėl sudėtyje esančių skaidulų jie kovoja su vidurių užkietėjimu. O šiame augale esančios maistinės skaidulos gerina žarnyno motoriką.
Dabar pakalbėkime apie tai, kuo naudinga žirnių sriuba jūsų skrandžiui. Žirniai padeda vykdyti kai kurių skrandžio ligų profilaktiką. Ji taip pat skatina medžiagų apykaitą ir iš organizmo šalina toksinus.
Žirniuose esantys augaliniai baltymai ne tik turi sveikatai naudingų medžiagų, bet ir yra būtini jūsų raumenų audiniams. Tai gana naudinga, jei auginate raumenų masę.
Jei kalbėsime apie virtų žirnių naudą, ji ne mažesnė nei iš žalių žirnių / nuotr. depositphotos.com
Vartojant šios rūšies ankštines daržoves, pagerės kraujotaka ir kraujagyslių sveikata, sumažės cholesterolio kiekis ir stabilizuosis cukraus kiekis.
Kuo naudingi žirniai moterims – figūra pasakys „ačiū”
Žirniai dėl juose esančio vitamino B6 naudingi moterims menstrijų ir menopauzės metu. Jis reguliuoja hemoglobino ir skysčių kiekį. Taip pat šio produkto vartojimas padeda numesti svorio dėl mažo kaloringumo ir pagreitintos medžiagų apykaitos organizme. Žirniai gerai veikia odą ir plaukus.
Kaip matote, virtų žirnių nauda ne mažesnė nei šviežių ir žalių žirnių.
Kas kenkia žirniams – vartojimo kontraindikacijos
Tačiau taip pat reikėtų pasakyti, kas kenkia žirniams. Jo negalima vartoti sergant opalige, akmenlige ir podagra. Žirnių sriubos taip pat turėtų vengti žmonės, sergantys hemorojumi ir vidurių užkietėjimu. Vyresnio amžiaus žmonės turėtų būti atsargesni valgydami žirnius, nes jie gali prisidėti prie šlapimo rūgšties druskų kaupimosi sąnariuose.
Taip pat reikėtų nepamiršti, kad tai gana sunkus maistas skrandžiui, todėl nerekomenduojama jo valgyti dažniau nei porą kartų per savaitę. O jei ankštines daržoves valgysite kasdien, būkite pasirengę padidėjusiam vidurių pūtimui ir nemaloniems pojūčiams.
Jei abejojate, ar reikia valgyti pupeles – negalvokite, valgykite / nuotr. depositphotos.com
Kuo žmonėms naudingos pupelės – organizmas jomis džiaugsis
Dabar pakalbėkime apie tai, kam reikia valgyti pupeles. Šiose ankštinėse daržovėse gausu B grupės vitaminų, A, C, D, D, E ir kitų. Jose taip pat yra tokių naudingų mineralinių medžiagų kaip geležis, magnis, kalis, silicis, jodas, cinkas, selenas, fosforas ir kt. Be to, pupelėse yra aminorūgščių, įskaitant liziną. Jose yra dvigubai daugiau baltymų nei ryžiuose ar kviečiuose.
Tam tikrų medžiagų santykis pupelėse priklauso nuo jų veislės. Pavyzdžiui, juodosios pupelės turi daugiausia magnio, palyginti su raudonosiomis ar baltosiomis pupelėmis. Jos taip pat yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis.
Kokia virtų pupelių nauda organizmui? Tai, kad dėl savo sudėties šios ankštinės daržovės leidžia pagerinti miegą ir normalizuoti nervų sistemą, užkerta kelią aterosklerozei ir gerina medžiagų apykaitą. Pupelės taip pat padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių ir toksinus, gerina odos ir plaukų būklę, stiprina kaulinį audinį.
Virtų pupelių nauda organizmui yra nemaža / nuotr. depositphotos.com
Pupelės padeda palaikyti hemoglobino kiekį, o tai palengvina moterų būklę menstrijų metu. O vyrams mažina prostatos problemų riziką, gerina potenciją ir mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Tačiau ne viskas taip rožinė, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, nes pupelių žala kūnui taip pat yra savo vieta. Pavyzdžiui, žmonės, kenčiantys nuo vidurių užkietėjimo, turėtų būti atsargūs valgydami pupeles.
Verta paminėti, kad šios ankštinės daržovės savo žaliu pavidalu yra toksinų šaltinis, kurie kai kuriais atvejais gali būti net mirtini. Daugiausia tokių medžiagų yra raudonosiose pupelėse. Tačiau išvirus nieko baisaus nenutiks – po mirkymo ir terminio apdorojimo jos lengvai neutralizuojamos.
Jei jums įdomu, kaip dažnai galima valgyti pupeles, atsakome: Atsakome, kad užteks 1-2 kartų per savaitę. Tačiau kalbant apie tai, ar galite valgyti pupeles kasdien, tai tikrai nerekomenduojama, nes tai gana sunkus maistas skrandžiui.
Kas sveikiau – pupelės ar žirniai
Tiek pupelės, tiek žirniai yra vienodai naudingi žmogaus organizmui. Jos ypač tinka vegetarams kaip mėsos pakaitalas. Ankštinėse daržovėse yra mums reikalingų medžiagų, todėl nepraleiskite progos suvalgyti skaniai paruoštų vaisių.
Visos ankštinės daržovės naudingos žmogaus organizmui / nuotr. depositphotos.com
Kokie ankštiniai augalai yra naudingiausi:
- Lęšiai pirmauja tarp ankštinių augalų pagal geležies kiekį. Turi daug magnio ir vitamino B1. Gerai veikia kraujagysles ir kraują, gerina virškinimą.
- Pupelės – kaip ir žirniai bei avinžirniai, jos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, suteikia gerų baltymų, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Padeda sergant žarnyno ligomis ir gerai veikia atmintį.
- Žirniai – vitaminų, augalinių baltymų, antioksidantų šaltinis. Beveik neturi riebalų, tačiau turi daug ląstelienos.
- Avinžirniuose gausu lecitino, tiamino ir fishlavino. Jame taip pat gausu kalio ir magnio, baltymų ir angliavandenių bei kitų maistinių medžiagų. Jis gali suteikti energijos, sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir sustiprinti kaulus.
- Mungų pupelės yra maži žalios spalvos žirneliai, juose yra daug ląstelienos, vitaminų ir mineralų. Ji padeda smegenų veiklai, gerina virškinimą.
Rinkitės tai, kas jums labiau patinka, tačiau nepamirškite kai kurių šios rūšies maisto valgymo nisų.